Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jakiego rodzaju kuchni brakuje w Szczecinie?

5 maja, 2024

Jakiego rodzaju kuchni brakuje w Szczecinie?

Szczecińska gastronomia to różnorodność lokalnych specjałów oraz ciekawych potraw z różnych rozmaitych zakątków świata. Miasto portowe słynie nie tylko z kultowego pasztecika czy ponadczasowego paprykarza, ale również oferuje wiele innych ciekawych propozycji. Jednak czy kulinarna mapa tego miasta jest już kompletna?

Czy Szczecin obfituje we wszystkie najpopularniejsze smaki, które pokochali polacy? Zapraszamy na krótką przechadzkę po kuchniach, których w Szczecinie nie ma, a może – być powinny?

Z czego słynie gastronomiczny Szczecin?

Współczesna gastronomia szczecińska to m.in. streetfood, któremu szczecinianie nadali swoje lokalne smaki. W końcu niezwykle popularne tosty i słynne frytburgery, również się do niego zaliczają! Ale co poza tym?

Będąc w mieście, nie można go nie spróbować. Mowa oczywiście o paszteciku, czyli lokalnym drożdżowym przysmaku z wytrawnym nadzieniem mięsnym, pieczarkowym lub z kapustą i grzybami. Serwowany w wyjątkowym lokalu z duszą, którego wystrój pozwala przenieść się w czasie. Kultowa mozaika ścienna, dekoracje rodem z PRL oraz charakterystyczny czerwony neon tworzą klimat, którego nie spotkasz nigdzie indziej. Pomimo że restauracji serwujących kultowego pasztecika jest w mieście znacznie więcej, to ten oryginalny znajduje się przy ulicy Wojska Polskiego 46.

Paprykarz to jeden z najpopularniejszych przysmaków kojarzonych ze Szczecinem. Przyrządzany przez doświadczonych kucharzy, najlepiej smakuje w Małej Tumskiej przy ulicy Mariackiej 26 czy Spiżarni Szczecińskiej na placu Hołdu Pruskiego 8.

Niewiele osób również wie, że Szczecin od zawsze słynął z pierniczków! Tradycyjna receptura bazująca na miodzie gryczanym, kardamonie, imbirze, goździkach i pieprzu nie zmieniła się od XIX wieku. Aktualnie tworzone w ciekawych morskich i marynistycznych kształtach można kupić na jarmarkach oraz w lokalnych cukierniach. Szczególnie polecamy pierniki z cukierni Filipinka przy ul. Witkiewicza 1b.

TexMex

Jeśli szukasz lokalu, który serwowałby kuchnię meksykańsko-teksańską to niestety, ale w Szczecinie musisz obejść się smakiem. Na szczęście i na pocieszenie, przychodzi El Tapatio, które co prawda nie serwuje dań typowo teksańskich, ale meksykańskie, jak najbardziej.

Lokal zlokalizowany jest w samym centrum miasta i urządzony – typowo meksykańsko. Drewniane stoły z charakterystycznym wyszywanym nakryciem, pomarańczowe ściany i kolorowe ozdoby – tutaj z pewnością poczujecie ducha Meksyku!

Jednak chętnie zobaczylibyśmy na mapie naszego miasta nowy lokal, który specjalizowałby się właśnie w daniach TexMex!

Peruwiańska

Kuchnia, która słynie z bogactw oceanu to nadal rzadko serwowana kuchnia w Polsce. Nie ma się jednak co dziwić, ponieważ bazuje ona w dużej mierze na egzotycznych rybach, krabach czy krewetkach.

Do popularnych dań kuchni Peruwiańskiej możemy zaliczyć Tacu Tacu czyli potrawę z owoców morza z dodatkiem ryżu i fasoli, Chupe de camarones czyli zupę krewetkową z mlekiem, ostrą papryczką, kukurydzą i ziemniakami. Nie można zapomnieć również o Ceviche. To danie z rybami w postaci surowej z sokiem z limonki lub cytryny oraz z dodatkiem chrupiącej czerwonej cebuli, ostrej papryczki, słodkiego ziemniaka i złocistej kukurydzy. Dosyć specyficzne smaki, jak na polskę. 🙂

Ps. Sądzisz, że kuchnia peruwiańska sprawdziłaby się na naszym szczecińskim wybrzeżu?

Koreańska

Od pikantnych kimchi po soczyste bulgogi – czyli harmonijne połączenie słodkich, pikantnych, kwaśnych i słonych smaków oraz dbałość o estetykę podania potraw to idealne odzwierciedlenie kuchni koreańskiej.

Choć w Szczecinie możemy spróbować dań z tego regionu w Oh, my kimchi oraz Yeonghon – to na tym się niestety kończy. Z drugiej jednak strony, pomimo małej liczby restauracji serwujących dania koreańskie to te obecne naprawdę trzymają wysoki poziom. 🙂

Belgijska

Belgijska kuchnia, łącząca smaki francuskie i niderlandzkie, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Głównym wyróżnikiem kuchni Belgów są ryby i owoce morza w przeróżnej postaci. Do popularnych potraw można zaliczyć węgorze w zielonym sosie, homara w przybraniu, małże gotowane w piwie oraz chrupiące krokiety z krewetkami.

Nie można także zapomnieć o ikonicznych belgijskich frytkach, które podawane z różnymi sosami, mogłyby stać się ulubionym przysmakiem szczecińskich smakoszy. Dodatkowo, Belgia słynie z wyjątkowo wysokiej jakości czekolady oraz gofrów, które w Szczecinie mogłyby cieszyć się dużą popularnością wśród miłośników słodkich smaków.

Libańska

Co wyróżnia burgery z Krowarzywa? Właśnie warzywa i pyszne vege kotlety, które trafią w gusta nawet największych mięsożerców. Do wyboru są kotlety z ciecierzycy, białka grochu i pszennego, czerwonej fasoli, tofu czy z roślinnymi stripsami. Zabrzmiało smakowicie? Z pewnością!

Poza burgerami, w menu znajdziesz również kilka innych ciekawych propozycji, takich jak: kebabexy, sałatki, wrapy, stripsy czy boxy – oczywiście wszystko w wersji bezmięsnej. Koniecznie sprawdź osobiście!

Podsumowanie

Niezwykle ekscytujące jest obserwowanie, jak Szczecin staje się miastem, które z roku na rok jest coraz bardziej otwarte na różnorodność kulinarną. Niemniej jednak, nadal istnieje wiele nieodkrytych smaków, które mogłyby wzbogacić tutejszą gastronomię.
Może w przyszłości będziemy mogli spodziewać się więcej restauracji specjalizujących się w egzotycznych kuchniach, takich jak peruwiańska, libańska czy nawet karaibska. Dzięki temu mieszkańcy Szczecina będą mogli na nowo odkrywać świat smaków, który do tej pory był im obcy.

A Tobie, jakiej restauracji na mapie Szczecina brakuje najbardziej? Która zadowoliłaby Twoje kubki smakowe i sprawiłaby, że chętniej odwiedzałbyś gastronomiczny Szczecin? Daj znać w komentarzu!